Tuinonderhoud in de herfst

In de herfst vergt de tuin het nodige onderhoud, mede als voorbereiding op de winter. De bladeren vallen, de winter komt eraan en voor het nieuwe seizoen dienen ook de nodige voorbereidingen te worden getroffen.

Hier enkele tips voor het onderhouden van uw tuin in de herfst:
* Houd de tuin vrij van afgevallen bladeren tijdens uw tuinonderhoud herfst. Deze zorgen ervoor dat uw tuinpaden glad en uw gras bruin wordt en kunnen schade aanrichten aan de planten door verrotting.
* Overweeg om een compostbak aan te schaffen. Naast dat u er nu uw bladerafval in kwijt kunt, maakt u ook organisch mestmateriaal aan. 
* Bestrijd schimmels en plagen in uw tuin. Soms overleven deze de winter en dan is het in het voorjaar extra moeilijk om ze weer weg te krijgen. 
 

* Oogst het fruit van uw fruitbomen en groenten zoals courgette, paprika en peper die de winter niet overleven. 
* Heeft u dit jaar nieuwe tuinmeubels gekocht? Dan vergt dat natuurlijk wat extra aandacht! Maak uw tuinmeubels schoon en haal ze naar binnen. 
* Strooi najaarsmest over het gazon en de lege grond en woel de lege grond goed om. September is ideaal om uw gazon bij te zaaien. Tijdens uw tuinonderhoud herfst kunt u de grond ook kalk geven om verzuring en mosvorming tegen te gaan. 
* Plant bloembollen op de lege grond, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, die tijdens het voorjaar tot bloei zullen komen. De herfst is ook de ideale tijd om rozen te planten. 
* Leeg uw potten en plantenbakken, leg er ter isolatie bubbeltjesplastic in voorzien van drainagegaten en plant planten die het ook bij wat kouder weer goed doen. Bijvoorbeeld kleine coniferen, winterheide of parelbessen. 

 * Wilt u uw vaste planten verplanten, dan is het er de ideale tijd voor tijdens uw tuinonderhoud herfst. De grond is nog goed vochtig en nog redelijk warm, zodat de planten goed aan hun nieuwe stek kunnen wennen voor de winter komt.
* De heg mag nog een keer gesnoeid worden in de herfst. Hierdoor gaat u verrotting tegen. Ook van de heg dient u regelmatig afgevallen bladeren te verwijderen.Hovenier

Zorg ervoor dat de tuin het hele jaar goed wordt onderhouden. Op deze manier geniet u elke keer weer van uw tuin. U kunt dit onderhoud uiteraard allemaal zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door hovenier Lucas Bloemberg. Ook kan Lucas u helpen wanneer u daar behoefte toe heeft. 

Onze motivatie

Ons werk is onze passie, onze grootste drijfveer. Het is de reden dat we elke dag weer doen wat we doen. Ons werk daagt ons met elk nieuw project uit beter te worden en meer te bereiken.