Tuinonderhoud in de lente

De lente staat voor de deur en daarmee breekt voor mensen die een tuin hebben de mooiste tijd van het jaar aan. Maar voordat je van je mooie en groene tuin kan genieten, moet er nog wel het nodige onderhoud gepleegd worden. De winter heeft zo zijn sporen achtergelaten in de tuin en het is zaak alles weer een beetje op te frissen.
Het voorjaar is natuurlijk ook het seizoen om nieuwe planten en bloemen te zaaien en de moestuin in te zaaien. Bereid de aarde goed voor met een beetje mest en vervolgens kun je aan de gang.

Het gazon 
Door gebrek aan zon in de wintermaanden zal er zeer waarschijnlijk mos op het gazon gevormd zijn. Voor een mosvrij gazon in de lente en zomer is het dus de bedoeling dat je het nu vrijmaakt van mos. Er zijn een aantal dingen die je daarvoor moet doen. In eerste instantie moet je het gazon verticuteren, oftewel het mos zoveel mogelijk wegharken. Vervolgens moet je het gazon op eventuele kale plekken een beetje bijzaaien. Ook is het aan te raden om kalk te strooien. 

Dit om de pH waarde van de grond te verhogen, waardoor deze minder zuur wordt en het mos verdwijnt en in de toekomst minder snel zal groeien.
Als laatste is het aan te raden om het gazon hier en daar met, bij voorkeur met organische, meststof te bemesten. Ook dit gaat de groei van het mos tegen en stimuleert het de groei van het gazon juist.

De vijver  
Het voorjaar is bij uitstek de tijd om de vijver in je tuin eens goed aan te pakken. Uiteraard is het zaak om alles wat in de vijver gevallen is de afgelopen maanden eruit te halen. Denk daarbij aan bladeren die van de boom gevallen zijn en anderen natuurlijke materialen. In het voorjaar gaan ook de waterplanten weer groeien. Zeker zuurstofplanten zijn belangrijk voor de vijver. Zonder zuurstofplanten is de kans op zweefalgen een stuk groter.

Controleer ook de waterhardheid. Door de overmatige regen in de herfst en winter is de hardheid van het vijverwater zeer waarschijnlijk een stuk minder. Te zacht water is niet goed voor een vijver omdat de zuurstofplanten dan minder goed groeien. Waterhardheid is met een speciaal middel weer op peil te brengen. 

Takken snoeien 
Maart is bij voorkeur ook de periode waarin de meeste planten in de tuin gesnoeid kunnen worden. Door snoeien en het wegknippen van oude of dode takken geef je de plant de kans om verder te groeien. 

Kijk altijd wel of het echt nodig is om te snoeien. Belangrijk bij het snoeien is dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Een botte snoeischaar is slecht voor een plant omdat er in de snijwond dan kans is op schimmels en andere ziektes. Het is het beste om net boven de plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht te snoeien.
Maak ook uw terras en eventuele vlonders schoon. Dit kan makkelijk met een hogedrukspuit.

Hovenier
Zorg ervoor dat de tuin het hele jaar goed wordt onderhouden. Op deze manier geniet u elke keer weer van uw tuin. U kunt dit onderhoud uiteraard allemaal zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door hovenier Lucas Bloemberg. Ook kan Lucas u helpen wanneer u daar behoefte toe heeft. 

Lucas Bloemberg Hovenier
Meestersweg 7, 7951 BR Staphorst 
06-21826279
[email protected] 

Hovenier

Zorg ervoor dat de tuin het hele jaar goed wordt onderhouden. Op deze manier geniet u elke keer weer van uw tuin. U kunt dit onderhoud uiteraard allemaal zelf doen, maar u kunt het ook laten doen door hovenier Lucas Bloemberg. Ook kan Lucas u helpen wanneer u daar behoefte toe heeft. 

Onze motivatie

Ons werk is onze passie, onze grootste drijfveer. Het is de reden dat we elke dag weer doen wat we doen. Ons werk daagt ons met elk nieuw project uit beter te worden en meer te bereiken.